Näin asunnon vuokraus etenee vuokravälittäjän kanssa

Hyvän vuokralaisen löytäminen tai oikean, markkinan mukaisen vuokrahinnan määritteleminen ei välttämättä ole helppoa.  Ammattitaitoisen vuokravälittäjän käyttö voikin säästää vuokranantajan monelta harmilta. Asiantuntijan hyödyntäminen tekee vuokraamisesta myös turvallista ja vaivatonta. Lue vaihe vaiheelta, miten asunnon vuokraus etenee ammattilaisen kautta. 

1. Vuokravälittäjän valitseminen

Asunnon vuokrauksessa on useita eri tekijöitä, joilla voi olla vaikutus asuntosijoituksesi kokonaistuottoon pitkällä aikavälillä. Vuokravälittäjillä on aina paras ja ajantasaisin tietämys vuokramarkkinasta ja alueen vuokratasosta. Välittäjää valitessa oleellista on tämän asiantuntemus, välittäjän tarjoamat palvelut vuokranantajalle sekä vuokralaiselle. Kannattaa käydä tapaamassa vuokravälittäjää henkilökohtaisesti ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä; tapaaminen antaa vuokranantajalle varmuutta välittäjän ammattitaidosta ja samalla pääset kysymään mieltäsi askarruttavista asioista.  

Yleinen vuokravälityspalkkio on yhden kuukauden vuokra lisättynä arvonlisäverolla (24 %). 

2. Vuokrahinnan määritteleminen

Vuokravälittäjä tutustuu asuntoon ja arvioi asunnon vuokratason. Vuokratasoa arvioidessaan välittäjä käyttää hyväkseen omia vuokratilastojaan toteutuneista vuokrista sekä ajantasaista tietoa alueen oikeista vuokrapyynnöistä sillä hetkellä. Välittäjää käyttämällä varmistat, ettet ylihinnoittele vuokraa, sillä se saattaa karkottaa potentiaaliset asunnostasi kiinnostuneet vuokra-asunnonhakijat ja vuokratuotto jää saamatta tyhjäkäynnin vuoksi.  Myös hinnoittelemalla vuokran alakanttiin menetät vuokratuottoa. Tämän hetkisessä markkinatilanteessa oikean vuokran määrittäminen on onnistuneen vuokrauksen tärkeimpiä asioita, joka edesauttaa myös oikeanlaisen vuokralaisen löytymistä.

3. Vuokralaisen valitseminen

Välittäjä laatii asunnon vuokrausta koskevan toimeksiantosopimuksen, johon hän kirjaa muun muassa asuntoa, varustetasoa, taloyhtiötä ja vuokrausehtoja koskevat tiedot ja ottaa valokuvat asunnon markkinointia varten Realia Asuntovuokrauksen verkkosivuille sekä portaaleille kuten Oikotielle ja Vuokraovelle. Välittäjä esittelee asuntoa potentiaalisille vuokralaisehdokkaille sovittuna aikana ja pitää asunnossa tarvittaessa yleisesittelyjä.

Välittäjä selvittää huolellisesti vuokralaisehdokkaiden taustat, tarkastaa luottotiedot ja keskustelee heidän kanssaan alustavasti mahdollisen vuokrasopimuksen ehdoista, jonka jälkeen välittäjä esittelee vuokralaisehdokkaat vuokranantajalle, antaa suositukset sekä avustaa valinnassa. Lopullisen valinnan siitä, kenelle asunto vuokrataan, tekee aina vuokranantaja.

4. Vuokravälittäjältä saat apua ongelmatilanteisiin

Ammattitaitoisilta ja luotettavilta vuokravälittäjiltä saat neuvoja koko vuokrasuhteen ajan. Asunnon kuntoon liittyvissä asioissa ja vuokranmaksussa vuokralainen on yleensä yhteydessä suoraan vuokranantajaan, mutta muihin vuokrasopimukseen liittyvissä asioissa auttaa vuokravälittäjä. 

Mikäli vuokralainen osoittautuu epäluotettavaksi, kannattaa eteen tulleisiin ongelmiin reagoida nopeasti ottamalla yhteyttä vuokralaiseen ja tarvittaessa kysyä neuvoja vuokravälittäjältä siitä, miten olisi parasta edetä ja kannattaako vuokrasopimus purkaa.  

Vuokravälittäjän vinkki:

Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti kasvukeskuksissa, mikä heijastuu kilpailun lisääntymisenä hyvistä vuokralaisista. Jotta oma sijoitusasuntosi ei hukkuisi kasvaneeseen vuokratarjontaan, ole ajan tasalla vuokramarkkinoista ja tarjonnan määrästä. Määrittele vuokrataso välittäjäsi avustuksella realistiselle tasolle ja hyvän vuokralaisen löydyttyä, pidä hyvästä vuokralaisesta hyvää huolta. Jätä mieluummin ”kympin” vuokrankorotus tekemättä tai jos teet korotuksen, ylläpidä myös asunnon kuntoa, että se vastaa asunnon markkinavuokraa ja vuokralaisten laatuvaatimuksia. 

Etsitkö luotettavaa vuokralaista? Anna meidän auttaa ja ota yhteyttä >