Vuokramarkkinakatsaus Q3: Lisääntynyt vuokra-asuntojen tarjonta lisää kilpailua hyvistä vuokralaisista

Uudisrakentamisen myötä lisääntynyt vuokra-asuntojen tarjonta lisää kilpailua hyvistä vuokralaisista. Vuokralaiset etsivät vuokra-asuntoja yhä tasaisemmin ympäri vuoden.

Pääkaupunkiseudun vuokramarkkinat ovat Realia Managementiin kuuluvan Realia Asuntovuokrauksen pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Sari Halkosalmen mukaan pirstaloituneet uudisrakentamisen myötä lisääntyneen vuokra-asuntotarjonnan vuoksi.

”Tarjontaa on lisännyt useiden uudiskohteiden valmistuminen tietyillä alueilla. Esimerkiksi Espoon Matinkylässä, jossa on sekä uusia että vanhoja asuntoja, suositaan selkeästi uusia kohteita ja erityisesti niitä, joissa vuokraehdot esimerkiksi vakuuden suhteen ovat kevyemmät”, Halkosalmi kertoo.  

”Jos hakijalla on valittavana samalla hinnalla ja sijainnilla uusi tai vanha asunto, kyllä hän yleensä valitsee mieluummin uuden. Alueilla, joissa on paljon uudistustuotantoa, vanhaa asuntoa vuokraavan yksityisen vuokranantajan on oltava valmis joko päivittämään asunto tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi tai kilpailtava hinnalla tehdäkseen asuntonsa houkuttelevammaksi”, Halkosalmi sanoo.

Helsingin kantakaupungissa, jossa uudisrakentamiselle ei ole niin paljon tilaa, sijainti taas on kilpailuvaltti. Kantakaupungin alueista Kallio, Sörnäinen ja Hakaniemi ovat nostaneet jälleen suosiotaan.

”Helsingin itäisessä kantakaupungissa on paljon pieniä vuokra-asuntoja, ja alueen nuorekkuus houkuttelee hakijoita. Kalasatama on uudisrakentamisen myötä nouseva alue”, Halkosalmi kertoo.

Vuokrat nousivat 2,4 % vuoden kolmannella neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Suomessa vuoden kolmannella neljänneksellä (heinä–syyskuu) 2,4 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna ja 0,6 % verrattuna kuluvan vuoden edeltävään neljännekseen. Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat vuoden kolmannella neljänneksellä 2,5 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna, muualla Suomessa vuokrat nousivat 2,3 %.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat kolmannella neljänneksellä pääkaupunkiseudulla keskimäärin 17,99 €/m2 ja muualla Suomessa 11,59 €/m2. Voimakkaimmin vuokrahinnat nousivat kolmannella neljänneksellä viime vuoteen verrattuna Vantaalla (+3,7 %) sekä Espoossa ja Kauniaisissa (+3,2 %).

”Vuokrien nousu näillä paikkakunnilla voi osittain selittyä sillä, että kuluvana vuonna on tehty enemmän vuokrasopimuksia uudiskohteisiin, joissa vuokratasot ovat vanhoja kohteita korkeammat”, Halkosalmi kertoo.

Vuokra-asuntoa vaihdetaan yhä tasaisemmin ympäri vuoden

Halkosalmen mukaan pääkaupunkiseudun vuokra-asuntomarkkina on tällä hetkellä vaikeasti ennustettava.

”Tarjonnan lisääntyessä uudisrakentamisen myötä hyvillä hakijoilla on yhä enemmän vaihtoehtoja. Vuokralaiset jättävät hakemuksia samaan aikaan useista asunnoista, mutta asuntoa ei tarjottaessa välttämättä otetakaan vastaan. Vuokralaiset tiedostavat, että heillä on valinnanvaraa”, Halkosalmi kertoo.

Vuokra-asuntoa vaihdetaan lisääntyneen tarjonnan vuoksi tasaisemmin ympäri vuoden, kun ennen vuokra-asunnon etsintä painottui voimakkaammin tiettyihin vuodenaikoihin, kuten syksyyn.

”Asuntoa etsitään rauhassa: vuokralaiset tietävät, että tarjontaa on riittävästi eikä pikaisia päätöksiä tarvitse tehdä. Tämä liittyy markkinan pirstaloitumiseen sekä tarjonnan ja toimijoiden lisääntymiseen”, Halkosalmi sanoo.

Uudisrakentaminen piristänyt Oulun vuokramarkkinaa – ”vuokra-asuntojen oltava hyväkuntoisia”

Oulun vuokramarkkinoilla on kuluvana vuonna ollut vilkasta, kertoo Realia Asuntovuokrauksen vuokravälittäjä Joel Nurkkala.

”Tarjonta on jonkin verran lisääntynyt voimakkaasti kasvaneen uudistuotannon myötä myös Oulun alueella”, Nurkkala kertoo.

”Oulun vuokra-asuntomarkkinassa on erityisen tärkeää, että vuokra-asunnot ovat hyväkuntoisia. Hyväkuntoisiin asuntoihin vuokralaiset löytyvät helposti. Toiseksi tärkein asia on oikea vuokrahinnoittelu, ja vasta kolmantena on sijainti”, Nurkkala sanoo.

”Rivitalot ovat aina olleet Oulussa todella suosittuja ja niitä onkin tarjolla vuokralle yleensä aika vähän. Kolmioissa ja isommissa asunnoissa sijainti merkitsee paljon”, Nurkkala sanoo.

Uudisvuokrakohteita on Oulun seudulla rakennettu Linnanmaalle, Hiiroseen, keskustaan, Etu-Lyöttyyn, Limingantulliin ja Toppilansalmeen.  Parhaillaan rakennetaan myös Metsokankaalle, Kivikkokankaalle ja Heinäpäähän.

Oulu on vireä yliopisto- ja opiskelukaupunki. Asuinalueista opiskelijoiden suosiossa ovat keskustan lisäksi erityisesti Linnanmaa, Alppila, Välivainio, Heinäpää, Raksila, Intiö, Värttö, Höyhtyä ja Lintula.

”Vuosi on ollut erittäin virkeä Oulun vuokramarkkinoilla ja myös Realia Asuntovuokrauksen Oulun toimistolla riittää tekemistä. Uusien toimeksiantojen määrä on kasvanut huomattavasti, johtuen osittain myös lisääntyneestä uudistuotannosta. Sopimusmäärät ovat myös olleet hyvin kasvussa tänä vuonna”, Nurkkala kertoo.