Vuokramarkkinakatsaus Q1/2016

 

Kuluttajien luottamus nousussa, odotukset omasta taloudesta varovaiset

BKT kasvoi tammikuussa 0,7 % vuoden takaiseen verrattuna. Työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli helmikuussa 66,7 %, mikä on enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuluttajahinnat laskivat marras-helmikuussa 0,5 %.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa 10,4, kun se helmikuussa oli 7,7 ja tammikuussa 8,2. Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat maaliskuussa varovaiset. Sen sijaan kuluttajien arviot omista säästämismahdollisuuksista olivat maaliskuussa erittäin valoisat.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,6 % viime vuodesta

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat tammi-maaliskuussa koko maassa keskimäärin 2,6 % vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna nousua oli 0,8 %.

Koko Suomessa vuokrahintojen keskiarvo oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13,52 euroa/m². Pääkaupunkiseudulla vuokrat olivat keskimäärin 17,77 euroa/m², kun muualla Suomessa vuokrat olivat keskimäärin 11,46 euroa/m². Helsingissä vuokrat nousivat 2,2 % viime vuodesta ollen 18,62 euroa/m² ensimmäisellä neljänneksellä. Voimakkainta vuokrien nousu oli Vantaalla, jossa vuokrat nousivat 4,7 % vuodessa ollen nyt 15,38 euroa/m².

Lisääntynyt uudiskohteiden tarjonta monipuolistanut vuokra-asumisen vaihtoehtoja

Realia Asuntovuokrauksen vuokramarkkinabarometriin vastanneet vuokranvälittäjät olivat ympäri Suomen yksimielisiä siitä, että vuokra-asuntojen tarjonnassa oli kasvua vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Tarjontaan koettiin vaikuttaneen erityisesti lisääntynyt uudistuotanto. Välittäjien mukaan myös vuokrausajat pitenivät vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana: koska tarjontaa on paljon, vuokralaiset etsivät sopivaa vuokrakotia aikaisempaa kauemmin ja tarkemmin.

”Hieman rauhallisemman vuodenvaihteen jälkeen markkinat piristyivät kevättä kohden. Teimme Realia Asuntovuokrauksella sopimusten määrässä mitattuna ennätyksellisen helmikuun, mitä edesauttoi hyvin sujunut uudiskohteiden menekki muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella”, Realia Asuntovuokrauksen johtaja Jussi Lindholm kertoo.

”Uskomme, että kasvaneesta tarjonnasta huolimatta uusille ja laadukkaille kodeille löytyy jatkossakin kysyntää. Viime vuosina lisääntynyt uudiskohteiden tarjonta on kokonaisuudessaan muuttanut vuokra-asumisen markkinoita. Se on sekä luonut osaltaan uuden vaihtoehdon suomalaisen asumisen kenttään että parantanut vuokra-asumisen mielikuvaa. Myös vanhemmalla asuntotuotannolla on kuitenkin paikkansa vuokramarkkinassa”, Lindholm toteaa.

”Matala korkotaso ja alkuvuoden voimakas osakemarkkinoiden heilunta ovat tuoneet mukanaan myös paljon uusia asuntosijoittajia markkinoille ja asiakkaiksemme”, Lindholm jatkaa.

Työllisyyden parantuminen vilkastuttanut Turun vuokramarkkinaa

Uudisrakentaminen on ollut vilkasta myös Turun seudulla.

”Vuokra-asuntojen kysyntä on ollut alkuvuonna tasaista, ja myös sijoittajia on ollut suhteellisen paljon liikkeellä: korot ovat alhaalla, joten ihmisillä on mahdollisuuksia sijoittaa asuntoihin. Uudet asunnot vuokrataan usein nopeasti, joten myös rahastot ovat kiinnostuneita sijoittamaan uudiskohteisiin”, Realia Asuntovuokrauksen Turun seudun yksikönpäällikkö Eeva Panttila kertoo.  

”Turussa opiskelijat pitävät vuokramarkkinaa virkeänä. Lisäksi Turun parantunut työllisyystilanne vaikuttaa vuokramarkkinaan kysyntää lisäävästi. Isompia vuokra-asuntoja, kuten kolmioita ja neliöitä, on mennyt vuokralle viime aikoina paremmin. Turun vuokramarkkinalle tyypillistä on myös rivitalojen ja omakotitalojen vuokraaminen”, Panttila arvioi.

Haluttuja alueita vuokra-asunnoille Turun seudulla ovat keskustan ja yliopiston alueiden lisäksi Mälikkälä, Nummi, Nättinummi, Varissuo, Lauste sekä myös naapurikaupungit Naantali ja Kaarina.

”Taloyhtiöön, johon on tulossa putki- tai julkisivuremontteja, voi olla haastavaa löytää vuokralaisia, sillä uudiskohteita on koko ajan enemmän tarjolla. Vuokrahakijat valitsevat mieluummin uusia, hyväkuntoisia asuntoja, varsinkin kun erot vanhojen ja uusien asuntojen vuokrahinnoissa eivät ole isoja”, Panttila huomauttaa.

”Sama trendi on nähtävillä myös muualla Suomessa: lisääntyneen tarjonnan vuoksi väärin hinnoitellut kohteet uhkaavat jäädä käsiin ja vuokrausajat pidentyvät”, Lindholm sanoo.

Lisätietoja:

Jussi Lindholm, johtaja, Realia Asuntovuokraus
jussi.lindholm@realia.fi
0400612326

 

Lähde: Realia Tietopankki

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus