Saako vuokra-asunnossa pitää lemmikkieläintä? Lakimies vastaa

Lemmikkieläimet ovat olennainen osa perhettä monessa taloudessa. Mutta voiko koiran tai kissan ottaa vuokra-asuntoon, ja kuka on vastuussa lemmikin mahdollisesti aiheuttamista vahingoista? Kysyimme monia askarruttavaa asiaa Realia Asuntovuokrauksen lakimieheltä.

”Lähtökohtaisesti lemmikkieläinten pitäminen vuokra-asunnossa on sallittua, mikäli asiasta ei vuokrasopimuksen osapuolten kesken toisin sovita”, Realia Asuntovuokrauksen lakimies Hannamaija Harteela kertoo.

Ellei lemmikkieläinten pitämistä ole kielletty, katsotaan vuokranantajan hyväksyneen sen, että lemmikit voivat aiheuttaa esimerkiksi jonkinasteista kulumaa lattiapinnoille.

”Tämä katsotaan niin sanotuksi tavanomaiseksi kulumiseksi, josta vuokralainen ei ole korvausvastuussa. Normaalista poikkeavia jälkiä tai esimerkiksi lemmikkieläimen eritteiden aiheuttamia vaurioita tai puremajälkiä ei kuitenkaan voida pitää tavanomaisena kulumisena ja tällaiset vahingot vuokralainen voi joutua korvaamaan”, Harteela sanoo.

Mikäli kuitenkin eläinten pitäminen vuokra-asunnossa on kielletty, ei edes normaaleja lemmikkien aiheuttamia jälkiä voida pitää tavanomaisena kulumisena.

Lemmikkien salliminen vuokra-asunnosta riippuu vuokranantajatyypistä. Institutionaalisten vuokranantajien eli niin kutsuttujen suursijoittajien puolella lemmikkieläimet useimmiten sallitaan. Yksityisten vuokranantajien puolella lemmikkieläimet on pääsääntöisesti kielletty, poikkeustapauksissa osa vuokranantajista saattaa hyväksyä pienen koiran tai kissan.

”Näissäkin tapauksissa vuokranantaja vaatii yleensä vuokrasopimukseen ehdon, että vuokralainen vastaa kaikista lemmikkieläimen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista ja osa edellyttää, että vuokralainen teetättää siivousliikkeellä poismuuton yhteydessä niin kutsutun allergiasiivouksen”, Realia Asuntovuokrauksen pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Sari Halkosalmi kertoo.  

Halkosalmi neuvoo lemmikkien omistajia tarkistamaan vuokranantajan kannan lemmikkien pitoon hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksen tekemistä.

 

Lue muita vinkkejämme vuokralaisille TÄÄLLÄ.