Osaatko tehdä nämä kotityöt oikeaoppisesti?

Osaatko tehdä nämä kotityöt oikeaoppisesti?

Koska puhdistit viimeksi liesituulettimen tai lavuaarin hajulukon? Entäpä kylpyhuoneen pinttyneet kaakelit? Näillä ohjeilla saat helposti hoidettua myös ne kotityöt, jotka usein jäävät tekemättä.

Liesituulettimen puhdistus

Liesituuletin likaantuu sitä nopeammin, mitä ahkerammin keittiössä valmistetaan ruokaa. Liesituulettimen rasvasuodatin tulisikin puhdistaa 1–3 kuukauden välein. 

Liesituulettimen suodatin pitää ensin irrottaa vipua painamalla tai ruuveista kääntämällä. Useimmat rasvasuodattimet voi laittaa astianpesukoneeseen tai pestä käsin astianpesuaineella. Muut kuin metalliset suodattimet ovat yleensä kertakäyttöisiä ja ne tulee usein vaihtaa kokonaan. Tarkista aina pesuohjeet valmistajan käyttöohjeesta, ennen kuin puhdistat liesituulettimesi ensimmäistä kertaa!

Kylpyhuoneen kaakelien putsaus

Kylpyhuoneen pinttynyt peruslika muodostuu useimmiten hilseestä, saippuasta, shampoosta sekä normaalista asumisliasta, eivätkä siihen välttämättä tepsi tavalliset yleispesuaineet. Pinttynyt lika lähtee laatoista ja saumoista parhaiten juuriharjalla sekä rasvaa irrottavilla pesuaineilla, joissa on korkea pH-arvo.

Kaakeleihin voi myös tarttua käyttöveden aiheuttamia jälkiä. Kalkkipitoinen vesi jättää laattalattiaan vaaleita kalkkijäämiä, sakkaa ja kerrostumia. Rautapitoinen vesi taas aiheuttaa laattoihin ruostejälkiä. Veden aiheuttamat jäljet lähtevät happamalla aineella, jossa on alhainen pH-luku.

Kun kylpyhuonetta siivoaa, tulee pesuaineiden annosteluohjeita noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Parhaiten kylpyhuoneen liasta selviää viikkosiivouksella, joka tehdään neutraalilla pesuaineella, jonka PH-arvo on noin 7. Säännöllisellä siivouksella laattoihin ei pääse syntymään pinttynyttä likaa yhtä helposti.

Hajulukon puhdistus

Kun keittiön tai kylpyhuoneen lavuaarin tienoilla alkaa leijua viemärin haju tai vesi ei poistu altaasta normaalisti, on aika puhdistaa lavuaarin hajulukko. Joskus riittää, että valuttaa lavuaariin putken avaukseen tarkoitettua ainetta. Jos tämä keino ei kuitenkaan tepsi, tulee hajulukko avata. Taloyhtiössä asuvien on hyvä ottaa ennen hajulukon puhdistusta yhteyttä isännöitsijään ja tiedustella, onko hajulukko mahdollista avata omin avuin vai täytyykö paikalle kutsua huoltoyhtiö tai talonmies. 

Hajulukon alle tulee laittaa ämpäri, sillä hajulukon avatessa voi putkesta valua likaista vettä. Seuraavaksi pitää avata hajulukon suojatulppa ja ottaa tiiviste talteen. Hajulukkoja on erilaisia, mutta yleensä ne aukeavat kiertämällä. Putket voi puhdistaa irtoroskista esimerkiksi käyttämällä putkirassia tai sormin kumihanskat kädessä. Puhdistuksen jälkeen tiiviste tulee asettaa takaisin paikalleen ja kiertää suojatulppa kiinni. Lopuksi kannattaa vielä valuttaa vettä lavuaariin ja tarkistaa, ettei hajulukko vuoda.

Lattiakaivon puhdistus

Taloyhtiössä lattiakaivon kunnossapito on asukkaan vastuulla ja jos se tukkeutuu, pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla kallis vesivahinko. Lattiakaivo olisikin hyvä puhdistaa vähintään 3–4 kertaa vuodessa.

Siivous kannattaa aloittaa laittamalla siivoushanskat käteen ja poistamalla irtohiukset lattiakaivon ritilän päältä. Pitkähiuksisen voi olla tarpeen poistaa irtohiukset jopa jokaisen suihkukerran jälkeen. 

Seuraavaksi tulee nostaa lattiakaivon ritilä ja poistaa hiukset sekä irtonaiset roskat esimerkiksi talouspaperin avulla. Jos kaivo on kovin likainen, voi sinne ruiskuttaa puhdistusainetta, jonka jättää vaikuttamaan hetkeksi. 

Lattiakaivoon kannattaa suihkuttaa ensin puhdasta vettä ja sitten astianpesuainetta sekä harjata se puhtaaksi esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla tai hammasharjalla. Lopuksi puhdistettu ritilä tulee laittaa takaisin paikoilleen ja viedä roskat roskakoriin. Kannattaa muistaa, että roskia ei saa ikinä heittää vessanpönttöön!