Millaisia vuokra-asuntoja haetaan juuri nyt – asiantuntija vastaa

Asuntomarkkinoilla riittää tällä hetkellä kysyntää ja tarjontaa moneen makuun. Lue alta, millaisia asuntoja etsitään nyt.

Vuokralla asuminen ei ole enää väliaikainen ratkaisu, vaan vuokra-asuntoja etsitään nyt kaikenlaisiin elämäntilanteisiin. Toiset tarvitsevat vuokra-asuntoa vain työkomennuksen ajaksi, kuin toisilla taas on mielessä pitkäaikaisen unelmakodin hankkiminen. Se näkyy erityyppisten asuntojen suosiossa.

– Helsingin alueella riittää kysyntää pienemmistä sinkkuasunnoista aina suurempiin perheasuntoihin. Kunhan vuokra vastaa kysyntää ja asunnon kunto sekä varustelutaso ovat hyviä, on vuokra-asunnolle runsaasti ottajia, sanoo kiinteistönvälittäjä Liisa Havulinna.

Tällä hetkellä arvostetaan etenkin tehokkaita pohjaratkaisuja, joissa neliöt on käytetty mahdollisimman järkevästi. Vaikka erilliset keittiöt pitävät edelleen pintansa, tuovat olohuoneisiin yhdistetyt avokeittiöt kaivattua avaruutta asuntoihin. Ihmiset nauttivat nyt siitä, että voivat yhdistää arjen eri askareita – esimerkiksi kokkaamisen ja yhdessäolon.

Mieltymykset varustelun suhteen ovat jakautuneet tasaisesti asukkaiden kesken: yksi nauttii saunomisesta, toinen käyttää neliönsä mieluummin vaatehuoneeseen. Parvekkeelliset asunnot ovat kaikkein suosituimpia varsinkin keskustan ulkopuolella.

– Ihmiset eivät halua enää tinkiä mieltymyksistään, kun etsivät vuokra-asuntoa. Lainojen korot ovat edelleen alhaiset ja ihmiset laskevat tällä hetkellä kovasti kumpi on kannattavampaa: vuokralla asuminen vai oman asunnon ostaminen, kertoo Havulinna.

Tällaisia ovat houkuttelevat asuinalueet

Havulinnan mukaan halutuimpia asuinalueita yhdistää se, että niissä palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Helsingissä ikisuosikkeja ovat esimerkiksi koko keskustan alue sekä Töölö, Kallio, Munkkiniemi, Munkkivuori ja Lauttasaari.

– Suosituimpia alueita ovat sellaiset, joissa asukas on otettu huomioon mahdollisimman hyvin. Lisäksi luonnonläheisyys houkuttelee ihmisiä. Kaupungeissa alueet, joista pääsee nopeasti puistoon, metsään tai meren äärelle ovat vuokralaisten keskuudessa nyt pinnalla, sanoo Havulinna.

Jos taas on kiinnostunut nousevista asuinalueista, kannattaa pitää silmällä liikenneväylien kehitystä. Joukkoliikenteen risteykset houkuttelevat usein yrityksiä ja palveluita, mikä lisää samalla asuntojen kysyntää. Esimerkiksi Länsimetro on nostanut joidenkin asuinalueiden suosiota Espoossa. Tampereella kasvavat asuinalueet ovat taas keskittyneet uusien raitiolinjojen ympärille.

Uudisasuminen viehättää vuokralaisia

Vuokramarkkinoilla riittää tällä hetkellä kysyntää sekä vanhoille että vastavalmistuneille asunnoille. Jos vanhat asunnot koetaan tunnelmallisina ja turvallisina, uusissa asunnoissa viehättää asumisen helppous ja nykyaikaiset tilaratkaisut. Uusille asuinalueille vetää myös ajatus siitä, että vuokralaisen on mahdollista olla asuntonsa ihka ensimmäinen asukas.

– Asuinalueilla, kuten Jätkäsaari, Kalasatama ja Arabianranta, asunnot ovat vastavalmistuneita tai uutta vastaavia. Uudisasuminen takaa vuokralaiselle leppoisan asumisen ilman huolta tulevista remonteista, kertoo Havulinna.