Kysely paljastaa: Tällaista tyyppiä ei haluta naapuriksi

Realia Asuntovuokraus selvitti kesällä 2015, millainen naapuri saa suomalaisten pinnat kiristymään ja niskavillat pystyyn. Kysely suoritettiin verkossa ja siihen osallistui lähes 4 400 vastaajaa ympäri Suomen.  

Inhokkinaapurien kärkikolmikkoa edustivat naapurityypit ”valittava mummo”, ”kyylääjä” ja ”bilettäjä”. Tuloksista voidaan päätellä, että suomalaiset eivät pidä naapureista, jotka puuttuvat turhan hanakasti heille kuulumattomiin asioihin – valittavat ja kyyläävät naapurit herättivät kyselyyn vastanneissa huomattavasti enemmän ärsytystä kuin omissa oloissaan viihtyvät. Naapurityyppi ”valittava mummo” keräsi kyselyssä kymmenkertaisen määrän ääniä verrattuna naapuriin, joka ei koskaan tervehdi.  Pahastusta aiheuttivat myös yli-innokkaat remonttireiskat, kerrostalopoliisit, jotka ”ohjeistavat kaikkia asukkaita toimimaan juuri heidän ohjeidensa mukaan”, sekä yläkerrassa asuvat kantapääastujat, ”joiden kävelytyyli aiheuttaa hermoja raastavaa töminää”.

Huojentavaa on, että kaikilla vastaajilla ei kuitenkaan ollut vain huonoja kokemuksia naapureistaan, sillä joukosta löytyi myös positiivisia kommentteja: ” Minulla on kyllä ihan huiput naapurit, parhaat tällä hetkellä! Ei valittamista!”

Realia Asuntovuokrauksen kysely järjestettiin verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Vastaajat olivat pääosin 18–35-vuotiaita suomalaisia, ja kyselyyn vastasi yhteensä lähes 4 400 henkilöä kesän 2015 aikana. Kyselyssä sai halutessaan antaa äänensä useammalle naapurityypille, ja ääniä annettiinkin yhteensä yli 7200 kappaletta.