Baltia houkuttelee asuntosijoittajaa

TIEDOTE / REALIA GROUP OY
1.9.2015

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös asuntosijoittamisessa on järkevää hajaannuttaa sijoituksia. Asuntomarkkinatilanne on tällä hetkellä parempi Baltiassa kuin Suomessa, joten asuntosijoittajalla on nyt oiva tilaisuus käydä etsimässä sijoitusasuntoa meren toiselta puolelta.

Baltia on asuntosijoittajalle houkutteleva kohde etsiä sijoitusasuntoa, sillä Baltian maissa asuntojen hinnat ovat Suomeen nähden yleisesti alhaiset. ”Esimerkiksi Tallinnasta voi löytää tasokkaan kaksion vain 65 000–100 000 eurolla ja saada siitä 5–8 prosentin tuoton”, kertoo Baltiassa toimivan kiinteistönvälitysyritys Ober-Hausin toimitusjohtaja Tarmo Kase.

Paras tilanne on kuitenkin Liettuassa, ja esimerkiksi Vilnassa uudiskohteiden neliöhinnat liikkuvat 1 800 ja 2 000 euron välissä. Kuten Suomessakin, parhaiten vuokralle menevät yksiöt ja kaksiot, jotka sijaitsevat kaupunkien keskustoissa tai lähellä yliopistoja.

Ensimmäistä kertaa sijoitusasuntoa Baltiasta etsivän kannattaa ensi alkuun kääntyä asiantuntijan puoleen. ”Virossa isoimmilla asunnonvälitysfirmoilla on myös suomenkielisiä välittäjiä, mikä tekee asioinnista helppoa”, Kase kertoo. Luonnollisesti Baltiassa sijoittavan on hyvä huomioida myös, että maantieteelliset riskit sijoitukselle ovat erilaiset kuin Suomessa. Paikallinen välittäjä tuntee maan asuntomarkkinat ja lainsäädännön, jolloin sopivan sijoituskohteen etsiminen ja ostaminen hoituvat sujuvammin ja ilman turhia riskejä.

Sijoitusasuntoa vuokratessa kannattaa myös pitää mielessä, että lainsäädäntö on Baltian maissa erilainen Suomeen verrattuna. ”Esimerkiksi Virossa lainsäädäntö on enemmän vuokralaisen kuin asunnon omistajan puolella. Mikäli omistaja päättää hoitaa itse asuntonsa vuokrauksen, on suuri riski, että vuokralainen joko häipyy tai ei suostu muuttamaan pois asunnosta tai että omistaja tulee muuten huijatuksi”, Kase varoittaa. Baltiassa toimiva Ober-Haus tarjoaa kuitenkin myös kattavaa asunnonvuokrauspalvelua, joka sisältää kaiken vuokralaisen etsimisestä ja tarvittavien dokumenttien laatimisesta asunnon ja vuokrasuhteen hoitoon.

Vinkit asuntosijoittamiseen Baltiassa

Viro

Suomea lähimpänä sijaitseva Viro on suomalaisille asuntosijoittajille tuttu ja helppo paikka etsiä sijoitusasuntoa. Virossa suosituin kohde suomalaisten asuntosijoittajien keskuudessa on kahden tunnin laivamatkan päässä sijaitseva Tallinna ja siellä erityisesti vanha kaupunki. Hyviä sijoituskohteita voi löytää myös yliopistokaupunki Tartosta sekä eteläisessä Virossa sijaitsevasta Pärnusta, jossa suosittuja ovat erityisesti vapaa-ajan asunnot.

Latvia

Latviassa asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä alhaiset suuren tarjonnan vuoksi. Hyvän sijoituskohteen voi löytää pääkaupungista Riikasta tai sen lähellä sijaitsevasta merenrantakaupunki Jūrmalasta.

Liettua

Liettuan asuntomarkkinatilanne on Baltian maista tällä hetkellä houkuttelevin, sillä asuntojen hinnoissa on hyvin tilaa nousulle ja näin ollen sijoitetulle pääomalle voi saada paremman tuoton. Liettuaan rakennetaan myös paljon kohtuuhintaisia uudiskohteita. Parhaimmat sijoituskohteet löytyvät pääkaupungista Vilnasta sekä Liettuan toiseksi suurimmasta kaupungista, Kaunaksesta.
 

Lisätiedot:

Matti Bergendahl, toimitusjohtaja, Realia Group Oy, puh. 040 833 5461

Realia Asuntovuokraus on osa Realia Management Oy:tä, joka kuuluu Realia Group -konserniin. Realia Group Oy on asunto- ja toimitilaomaisuuden hallintaan erikoistunut asiantuntijakonserni, joka tuottaa asiakkailleen kokonaisvaltaisia ratkaisuja asumisen ja toimitilasektorin kiinteistöpalveluissa. Konsernin tavoitteena on kehittää alaa ja toimijoiden osaamista aktiivisesti ja aloitteellisesti sekä lisätä alan avoimuutta tuottamalla ajankohtaista markkinatietoa. Realia Groupin tytäryhtiöt Huoneistokeskus, SKV Kiinteistönvälitys, Huom! Huoneistomarkkinointi, Realia Isännöinti, Realia Management ja Ober-Haus toimivat kiinteistönvälityksen ja kiinteistöjohtamisen aloilla Suomessa, Virossa, Latviassa sekä Liettuassa. Konsernin palveluksessa on 1 600 työntekijää ja konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 97 miljoonaa euroa.