Asukkaan muistilista vuodenvaihteeseen

Joulun ja vuodenvaihteen aika on perinteisesti pysähtymisen ja rauhoittumisen aikaa. Useimmalle se tarkoittaa myös kodin koristelua sekä ruuanlaittoa ja lahjojen antamista lähimmäisten kesken. Mutta tiedätkö, miten joulukuusi kannattaa hävittää, miten kierrättää hävikkiruoka ja pakkausjäte oikein ja kuinka huolehtia kodin paloturvallisuudesta joulun ajan? Kokosimme asukkaan muistilistan vuodenvaihteen ajalle. 

Huolehdi ympäristöstäsi ja kierrätä oikein!

Joulun vieton sivutuotteena syntyy melkoinen määrä jätettä, joka päätyy tätä listaa noudattamalla oikeaan osoitteeseen:

  • Joulukinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, koska se voi aiheuttaa pahoja tukkeumia putkistossa. Jähmettyneen rasvan voi viedä biojäteastiaan. Nestemäisen rasvan voi pakata tiiviiseen astiaan, kuten muovipulloon tai hyvin suljettuun maitotölkkiin ja laittaa sekajätteen joukkoon. Myöskään ruokajäte ei kuulu pönttöön, vaan tulee kierrättää kuten biojäte yleensäkin.
  • Lahjoista kertyy usein paljon lahjapaperia sekä pakkauslaatikoita. Täytä taloyhtiösi kierrätyspisteitä maltilla: joulun aikaan kierrätyspisteitä tyhjennetään yleisesti normaalia harvemmin. Joulun pakkausjätteet voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos kierrätyspisteen astiat ovat täynnä.
  • Tilan säästämiseksi litistä pakkauslaatikot ennen keräysastiaan laittamista. Lahjapaperit kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Ne eivät kelpaa paperin tai kartongin joukkoon, koska ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä.
  • Uudenvuodentinat ovat vaarallista jätettä, koska ne sisältävät runsaasti lyijyä. Tinat voi säästää ja käyttää ensi vuonna uudelleen.

Näin hankkiudut eroon joulukuusesta

Kuusi symboloi joulua ja kuuluu suomalaisiin jouluperinteisiin. Näin hankkiudut kuusesta eroon oikeaoppisesti:

  • Joulukuuset kerätään biojätekeräyksen piiriin kuuluvissa kiinteistöissä pääsääntöisesti biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Muissa kiinteistöissä kuuset kerätään sekajätetyhjennysten mukana. Ota selvää, järjestetäänkö taloyhtiössäsi joulupuiden keräys; tällöin voit viedä kuusen sellaisenaan jäteastian viereen.
  • Jos kuusikeräystä ei järjestetä, tee näin: leikkaa kuusen oksat oksasaksilla pois, kerää ne jätesäkkiin, ja vie ne jätekeräykseen. Jätä runko sellaisenaan jäteastian viereen tai polta pilkottuna takassa.
  • Voit myös viedä kuusen kokonaisena jäteasemalle.

Kiinnitä erityishuomiota paloturvallisuuteen jouluna

Joulunaikaan tunnelmaa luovat kynttilät, lämmitettävät tulisijat ja jouluruokien teko keittiössä. Nämä ovat omiaan kasvattamaan tulipalon riskiä. Näillä vinkeillä ehkäiset vahinkoja joulun aikana:

  • Kynttilöitä ja muita avotulia ei tule jättää koskaan vartioimatta. Myös ruoanlaittopuuhissa kannattaa noudattaa varovaisuutta, ja pitää syttyvät materiaalit riittävän kaukana liedestä.
  • Pidä kaikki sähkölaitteet kunnossa ja pölyttöminä. Poista vialliset laitteet käytöstä, sillä sähkölaitteeseen tullut tekninen vika on hyvin yleinen syy sähköpalon syttymiseen. Sähkölaitteita, jotka ovat käytössä, ei saa koskaan peittää.
  • Sauno turvallisesti. Sauna on jo toiseksi yleisin tulipalon syttymispaikka heti keittiön jälkeen. Kiuasta ei saa peittää. Älä myöskään kuivata pyykkejä saunassa, sillä tekstiilit saattavat syttyä palamaan. 
  • Palovaroitin on kodin halpa hengenpelastaja. Palovaroittimen toiminta pitää tarkistaa kerran kuukaudessa ja vaihtaa paristot tarvittaessa. Muistathan, että palovaroitin tulee vaihtaa uuteen 5 -10 vuoden välein.
  • Huolehdi siitä, ettei oma ajoneuvosi tai jouluvieraidesi ajoneuvot ole pysäköitynä taloyhtiön pelastustielle ja ettei pelastustiellä ole muutakaan estettä. Autojen siirtämiseen kulutettu aika voi olla palotilanteessa kohtalokas pelastettavien kannalta. Huolehdi siitä, että myös perheen lapset tietävät, miten heidän pitää toimia tulipalon sattuessa. Esimerkiksi poistumista voi harjoitella leikin avulla! 

Retta Asuntovuokraus toivottaa kaikille rauhallista ja turvallista Joulua! 

Lue muita ajankohtaisia vinkkejämme TÄÄLLÄ>>