Asiantuntijan vinkit vuokralaisen ja vuokranantajan sujuvaan yhteistyöhön

Luottamus ja selkeät pelisäännöt tekevät yhteistyöstä vuokrasuhteen aikana helpompaa ja mukavampaa sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle.

Vuokrasuhde lähtee parhaalla tavalla liikkeelle, kun vuokralainen on alusta asti aktiivinen, sovittuun aikaan hakemassa avaimia ja toimittaa tarvittavat liitteet, kuten todistuksen kotivakuutuksesta mahdollisimman nopeasti vuokranantajalle.

– Asuntonäytössä kannattaa kertoa asioista avoimesti vuokravälittäjälle. Jos välittäjän kysymyksiin vastaa vältellen, voi hänelle tulla tunne, että kaikki ei ole taustalla kunnossa. Asuntohakemus kannattaa täyttää nettisivuilla jo ennen asuntonäyttöä, Rettan asiakkuuspäällikkö Taru Nurmi vinkkaa.

Ennen kaikkea on tärkeää kertoa kysyttäessä avoimesti, miksi muuttaa pois entisestä asunnostaan, olipa kyseessä opiskelupaikan saaminen, muutto isompaan asuntoon tai muutos elämäntilanteessa.

– Henkilökohtaisestakin syystä, kuten erosta, voi kertoa. Kun vuokranantaja tietää, että henkilöllä on akuutti tarve saada asunto, on yleensä hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, Nurmi sanoo.

Lue lisää vinkkejä vuokra-asunnon hakuun täällä!

Avoin kommunikaatio on avain toimivaan vuokrasuhteeseen

Useimmiten vuokranantaja tulee kerran vuodessa käymään ennalta sovitulle tarkistuskäynnille asuntoon. Samalla on hyvä istua alas ja käydä tarvittaessa mahdolliset sopimukseen tai asuntoon liittyvät yhteiset asiat läpi.  

– Vuokranantajan tulee kuitenkin muistaa, että asunto on aina vuokralaisen koti, eikä vuokranantajalla ole oikeutta käydä asunnolla ilmoittamatta omilla avaimillaan, sanoo Nurmi.

Vuokranantajan on hyvä myös kertoa ajankohtaisista asioista, kuten esimerkiksi tulevista remonteista hyvissä ajoin vuokralaiselle. Välejä voi hiertää, jos kuulee tulevasta julkisivuremontista ensimmäisenä naapureilta.

Vuokralaisen tärkein velvollisuus on maksaa vuokra ajallaan. Jos joskus tulee tilapäinen ongelma vuokranmaksun kanssa, tulee ottaa viipymättä yhteys vuokranantajaan. Vuokranantajalle riittää usein tieto, että tulee saamaan puuttuvan vuokran tiettynä päivänä.

– Vuokralaisen tulee tiedostaa, että vuokrasopimuksen ehtoja on noudatettava. Jos se kieltää lemmikit, ei lemmikkiä saa missään vaiheessa hankkia ilman lupaa, vaikka olisikin asunut häiriöttä samassa asunnossa useamman vuoden ja hyvissä väleissä vuokranantajansa kanssa, muistuttaa Nurmi.

Lue täältä, mitä on hyvä tarkistaa vuokrasopimuksesta ennen sen allekirjoittamista, jotta yhteistyö vuokranantajan kanssa sujuisi mahdollisimman hyvin.

Yhteiset pelisäännöt helpottavat arkea

Yhteydenottamista vuokranantajaan ei kannata ikinä arastella. Jos huomaa asunnossa jonkun vian, pitää vuokralaisen ilmoittaa siitä vuokranantajalle välittömästi. Vuokralaisen vastuu päättyy ilmoitukseen ja vuokranantaja hoitaa korjaamisen ja siitä aiheutuvat kulut. Vuokralainen ei saa esimerkiksi tilata putkimiestä omin päin, sillä tällöin lasku voi tulla vuokralaisen maksettavaksi.

Toisinaan vuokranantajaa pyydetään vaihtamaan myös lamppuja, kiuaskiviä tai sulakkeita – näistä huolehtiminen kuluu kuitenkin vuokralaiselle itselleen. Vuokralaisen onkin hyvä tutustua oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa, jolloin yhteiset pelisäännöt voi olla helpompi sisäistää.

Jos asunnossa menee jotain rikki, yleisesti vahingon korjaa sen aiheuttaja. Vuokralainen on vastuussa myös vieraidensa aiheuttamista vahingoista.

– Vuokranantajalle kannattaa kuitenkin olla rehellinen. Vahinko huomataan viimeistään pois muuttaessa, siksi asioista kannattaa kertoa suoraan, heti tapahtuman jälkeen, sanoo Nurmi.

Huolellinen loppusiivous on kaikkien etu

Jotta vuokrasuhteen voi päättää hyvissä merkeissä, asunto tulee jättää siihen kuntoon, jossa sen on vuokrannut. Loppusiivouksen yhteydessä tulee siivota myös paikat, joita ei välttämättä jokaisessa viikkosiivouksessa puhdista: kiinteät kaapit tulee pyyhkiä, hellan ja jääkaapin taustat putsata, hajulukot ja viemärit puhdistaa, pakastin sulattaa, uuni pestä sekä puhdistaa myös ilmanvaihtoventtiilit ja liesituuletin. Nappaa täältä vinkkejä loppusiivoukseen.

– Jos uusi asukas kokee, ettei edellisen asukkaan tekemän loppusiivouksen taso ole riittävä, tulee siitä reklamoida heti – ei kolmen viikon tai usean siivouskerran jälkeen. Silloin siivoushyvitystä ei voida enää myöntää ja vuokrasuhde voi lähteä väärällä jalalla liikkeelle, sanoo Nurmi.

Ikkunan kahvoja, pesukoneen takaiskuventtiilejä, antennipiuhoja, verhotankoja tai -nipsuja ei saa viedä muutossa mukanaan, jos ne ovat huoneistossa olleet sinne muuttaessa. Jos on ottanut esimerkiksi kattopistorasiat pois, tulee ne asentaa takaisin paikalleen sekä asettaa sokeripalat vanhanaikaisiin kattopistorasioihin.

Yhdessä tehty alku- ja lopputarkastus vähentävät konflikteja. Jos vuokralaisen ei ole mahdollista päästä mukaan tarkistuksiin, kannattaa asunnosta ottaa omat kuvat ainakin ennen muuttoa, jolloin voi tarvittaessa todistaa, ettei ole aiheuttanut jotakin vahinkoa.