4 syytä, miksi kannattaa asua vuokralla

Vuokra-asumisen yksi merkittävimmistä eduista on asumisen joustavuus. Muuttuvissa elämäntilanteissa vuokra-asuminen tuo vapautta asumiseen ilman suuria sitoumuksia tai rahallisia sijoituksia. Vuokralaisten asema on viimeisten vuosikymmenien aikana parantunut huomattavasti, ja vuokranantajat haluavat pitää hyvistä vuokralaisista kiinni. Kysyimme Realia Asuntovuokrauksen asiantuntijalta, miksi vuokra-asuminen kannattaa. 

1. Ei suuria investointeja

Omistusasumiseen verrattuna vuokra-asumisen kertakulut ovat pienemmät, sillä vuokra-asuntoon ei tarvitse sitoa kerralla suurta pääomaa. Pääsääntöisesti vuokralainen on vastuussa vuokra-asunnon takuuvuokrasta sekä itse vuokran maksamisesta. Taloudellisiin etuihin lukeutuu myös se, että vuokralaisen ei tarvitse sitoutua taloyhtiön remonttien maksuihin, vaan vastuu näistä kuuluu asunnon omistajalle.

“Vuokralaisen on kuitenkin oltava tietoinen omasta maksukyvystään ja osattava suhteuttaa tulotasonsa järkevästi vuokra-asuntoa etsiessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvilla noin 50 % tuloista menee asumiseen”, Realia Asuntovuokrauksen pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Sari Halkosalmi kertoo.

2. Joustavuus eri elämäntilanteissa

“Enemmistö suomalaisista alle 30-vuotiaista asuu vuokralla, ja valtaosa nuorista valitsee ensiasunnoksi vuokra-asunnon”, Halkosalmi kertoo. Syyt ovat luonnollisia: opiskelu, vaihtuva työtilanne ja matkustaminen luovat tarpeen asumisratkaisulle, jossa asunnosta voi myös tilanteen vaatiessa luopua nopeasti.

Vuokra-asuminen tarjoaa myös joustavuutta ja vaihtoehtoja muissa elämäntilanteen muutoksissa. Olipa kyseessä sitten esimerkiksi perheenlisäyksen suunnittelu tai eropäätös, vuokra-asunnot tarjoavat monipuolisia asumismahdollisuuksia elämän eri vaiheissa.

3. Asuntojen laaja tarjonta

Uudisrakentaminen on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana, ja asuntoja rakennetaan ja ostetaan paljon sijoitusmielessä. Tämä tarkoittaa lisääntyvää tarjontaa vuokralla asuville. Vuokra-asunnoissa onkin tällä hetkellä usein omistusasuntoja laajempi valikoima. Vuokralaisten on näin ollen helpompi kartoittaa eri vaihtoehtoja ja peilata niitä omiin tarpeisiinsa ja mieltymyksiinsä. Vuokralaisilla on valittavinaan niin vanhempia asuntoja kuin uudistuotantoa, isoista perheasunnoista pieniin yksiöihin.

4. Sijainti, sijainti, sijainti

Asunnon sijainti ja koko yhdessä hinnan kanssa ovat tärkeitä kriteereitä uuden kodin valinnassa. Näistä tärkeimmäksi nousee usein sijainti.

“Keskustassa ja kantakaupungin alueella vuokra-asuminen on usein järkevää taloudellisistakin syistä, sillä näillä alueille asuntojen myyntihinnat ovat korkeita”, Halkosalmi huomauttaa

“Oli kyseessä sitten vuokra- tai omistusasunto, kulkuyhteydet työpaikalle, kouluun, päiväkotiin ja palvelujen äärelle ovat asukkaalle ehdottoman tärkeät”, kertoo Halkosalmi. Hänen mukaansa tällä hetkellä maanlaajuisesti kysyntää on eniten pienemmillä asunnoilla, kuten yksiöillä ja kaksioilla. Kuitenkin esimerkiksi Helsingin keskustassa suurten, yli neljän huoneen kerrostaloasuntojen kysyntä on kasvussa.

”Vuokra-asuntojen laajan tarjonnan ansiosta myös sijainnin valinnassa on enemmän vaihtoehtoja, ja hyvästä alueesta ollaankin usein valmiita maksamaan kovempaa vuokraa. Vuokrahinta nähdään sijoituksena asumisen laatuun alueella, joka ei asunnon ostomielessä olisi välttämättä budjetin rajoissa”, Halkosalmi lisää.

Tutustu vuokra-asuntoihimme täällä tai täytä asuntohakemus!
Lue lisää ajankohtaisia artikkeleitamme täällä!