1 400 asunnon salkunhoitaja uskoo vuokra-asumisen suosioon

Ålandsbanken perusti Suomen ensimmäisen ainoastaan asuntoihin sijoittavan rahaston ja vastaanotto ylitti kaikki odotukset. Antti Valkama ostaa, myy ja vuokraa yli tuhatta asuntoa. 

Asuntosijoitusrahasto madaltaa kynnystä ryhtyä asuntosijoittajaksi; mukaan pääsee jo 500 eurolla. Tämä lajissaan ensimmäinen rahasto perustettiin lähes kaksi vuotta sitten, ja nyt siinä on mukana yli 2 500 sijoittajaa – yksityishenkilöitä, yrityksiä, säätiöitä tai muita institutionaalisia sijoittajia. Sijoitukset vaihtelevat minimistä 500 eurosta aina useampaan miljoonaan. Asuntorahasto on tähän mennessä ostanut noin 1 100 vuokra-asuntoa, joista osa on rakenteilla. 

 Rahaston vuokra-asuntojen vuokraamisen hoitaa Realia Management. Rahaston asunnot ovat uusia. 75 % asunnoista sijaitsee niin sanotulla Helsingin työssäkäyntialueella ja loput alueellisissa kasvukeskuksissa. Nina Stenberg Realia Managementista sanookin kohteiden olevan sijainneiltaan ja laatutasoltaan vuokra-asumisen aatelia. Realia Managementin tehtävänä on löytää kohteisiin hyvät vuokralaiset.Tämäntyyppinen yhteistyömalli on ollut uutta sekä Ålandsbankenille että Realia Managementille. ”Yhdessä kehitetään ja kuljetaan polkua eteenpäin”, Valkama kuvaa yhteistyötä. Stenberg puolestaan iloitsee suuresta luottamuksesta, jota Ålandsbanken osoittaa. ”Arvostamme sitä suuresti ja haluamme pitää siitä kiinni. Yhteistyö on aktiivista, päivittäistä, aitoa kumppanuutta. Tämä toimintamalli on ainutlaatuinen myös siinä, että asiakas konsultoi meitä jo ennen osto- tai rakentamispäätöstä. Teemme ehdotuksen markkinahintatasosta kyseisellä alueella ja joskus olemme jopa mukana asuntojen materiaalivalinnoissa ja tuomme vuokranhakijoiden toiveet niistä omistajalle”, hän kertoo. Valkama uskoo vuokra-asumisen suosioon jatkossakin. Kuluttajien lainansaantimahdollisuudet ovat vaikeutuneet eikä omistusasunto ole enää itseisarvo etenkään nuoremmalle sukupolvelle.

Kenelle asuntorahastosijoittaminen sitten erityisesti sopii?

Jos haluaa matalan riskin sijoituksen rahalleen, tämä on hyvä vaihtoehto. Kun asuntoja on kannassa paljon, riskit eivät kasaudu yhteen tai kahteen kohteeseen, joissa saattaa tapahtua ennalta odottamattomia muutoksia arvon kehityksessä tai vuokralaissuhteessa. Sijoittajalle asuntorahasto on  mahdollisimman suhdanne-epäherkkä, vaikka asuntojen ”salkunhoitaja” hyödyntääkin suhdanteita asuntokaupoissaan. Myös kysynnän ja tarjonnan maantieteelliset erot tasaantuvat rahastossa. Muuttoliike kasvukeskuksiin on vaikeuttanut hyvien vuokra-asuntojen löytämistä. Siksi toimivat yhteistyömallit rakennusliikkeiden kanssa ovat tärkeitä, jotta saadaan hyviä vuokra-asuntoja alueille, joilla niistä on pulaa.

”Sijoittajat ovat yhä mukavuudenhaluisempia. Moni haluaa ulkoistaa kaikki käytännön asiat ammattilaisille. Sama näkyy metsänomistajissa. Lisäksi halutaan välttää henkilökohtaisia kontakteja, joita asuntojen vuokraamiseen liittyy,” johtaja Antti Valkama Ålandsbankenin Asuntorahastosta selittää ilmiön suosiota. ”Nyt matalan korkotason aikana rahan makuuttaminen pankkitilillä on varma keino tehdä tappiota. Paljon järkevämpää on laittaa varat asuntorahastoon itselle sopivalla panostuksella. Ei tarvitse odottaa vuosia, jotta olisi asuntosijoittaja”, Valkama kehottaa.